Bee Master Walk

10 Augustus 2017 – 11.00u. CARRINGTON / Gent – centrum

Een [performance] wandeling met duurzaamheid bewuste imkers, gevolgd door een presentatie/ lezing [12uur @ Carrington] over de bij, het imker zijn en hoe men zelf een steentje kan bijdragen, met de kunstenaar Louis De Cordier [Cosco], Dries Laget (HoneyBee Valley) en …
Concept: kunstenaar COSCO [Louis De Cordier] / Carrington in samenwerking met HoneyBee Valley, Koninklijke Vlaamse Imkersbond en met de steun van Gent Klimaatstad.


Niemand beter dan imkers zijn vertrouwd met de huidige situatie van de bij. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling “Biblioteca Del Sol_press#8”, in de nieuwe galerie Carrington, organiseert kunstenaar Cosco [Louis De Cordier] een optocht door en voor imkers in het hartje van de stad Gent.

Louis De Cordier die zelf ook imker is, startte als kunstenaar enkele jaren geleden in de bergen van de Sierra Nevada een bijen conservatieproject op. Dit niet enkel om de bij haar natuurlijke genetische slagkracht terug te laten winnen, maar alsook om de problematiek van de bij aan te kaarten in de hedendaagse culturele wereld via artistieke projecten. Vorig jaar nog bouwde hij zo op Domein Raversyde te Oostende een reuze grote bijenkorf met zandzakken, dit met de steun van bijenvereniging De Kustbie.

De optocht ‘Bee Master Walk’ ziet de kunstenaar als een historisch statement, waarbij een grote groep  ́Bee Masters ́, in een serene rust en met hun [witte] bijenpakken door de straten van het middeleeuwse Gent wandelt, alsof ze samen een grote hoeveelheid aan bijen te gemoed gaan. Het idee van dit eenvoudig doch sterk visueel concept, vindt zijn kracht in het feit dat imkers, van oudheid geassocieerd met intelligente, mysterieuze, maar ook introverte en zelf excentrieke persoonlijkheden, slechts heel zelden in groep worden gezien. Het dragende element achter de opkomst is dus een narratief te creëren ten voordele van de publieke bewustwording van de kritieke toestand van de bij, en onze huidige niet duurzame manier van omgaan met de natuur.Wie meer dan de Bee Master, heeft respect voor de bij [de natuur], die naast het schenken van honing, pollen,.. ook serieus kan steken bij het onvoorzichtig omgaan met haar.

Aldus is de imker optocht in vol beschermingsornaat, niet enkel een ode aan de liefelijkheid en het nuttige belang van de bij, als zowel een duidelijk signaal naar wat mogelijks achter de hoek te komen staat. De optocht zal fotografisch en in film vastgelegd worden door zowel de kunstenaar, als enkele professionele (pers)fotografen.

PRAKTISCH:

SAMENKOMST: om 10:30 in de galerie Carrington, Burgstraat 18K, Gent. Verkleding is mogelijk in de galerie.
Verzameling aan de galerie om 10:30.
Vertrek om 11:00, terug om 12:00. + drink
Talk/Lezing om 12:00 met COSCO [Louis De Cordier], Dries Laget (Honey Bee Valley – http://www.honeybeevalley.eu) en andere gasten.

KLEDIJ: Bijen pak aantrekken zoals je je eigen kasten zou inspecteren. Gelieve geen: plakkaten of protest borden, carnaval of ludieke bijenpakken, vuurwerk, [gekleurde] rookstaven, trommels, luidsprekers,megafoons, bellen of toeters. Om veiligheid redenen ook geen brandende rokers.

PARKING: Klooster Karmelieten [50m] / Parking Ramen [100 m]

TRAM: tram 1 / 4 – Gravensteen

WANDELROUTE: Vertrek: Burgstraat 18 naar Gravensteen > via Gravensteen > Groentemarkt > over brug aan galerie pont en plas (Graslei) > Korenlei > St-Michielsplein > St-Michiels brug over > Korenmarkt > Klein Turkije > Poeljemarkt > Botermarkt > Hoogpoort (links inslaan) > Lange Munt(rechts afslaan) > Grootkanonplein (Dulle Griet) > brug over naar Kraanlei > Gravensteen > Carrington Galerie (Burgstraat 18K).